Organisaatio ja taustat

Afasiasäätiön edeltäjät ja nykytilanneUudenmaan AVH-Yhdistys ry, joka perustettiin 17.12.1971 ja merkittiin yhdistysrekisteriin 7.3.1972 Helsingin afasiayhdistys – Helsinfors afasi-förening -nimisenä yhdistyksenä. Se toimi aluksi vuokratiloissa eri puolilla Helsinkiä kunnes vuonna 1986 yhdistys vuokrasi Helsingin kaupungilta Vuosaaresta kiinteistön, johon samana vuonna perustettiin Villa Afasia, nykyisin Afasiakeskus.

Vuonna 1984 syntynyt ajatus säätiön perustamisesta toteutui vuonna 1986, kun Villa Afasian asiakas, toimitusjohtaja Evald Pesari lahjoitti säätiön peruspääoman ja Afasiasäätiö merkittiin säätiörekisteriin vuonna 1986.

Tuolloin alettiin myös etsiä uudelle Afasiakeskukselle sopivia toimitiloja ja lopulta vuonna 1995 Helsingin kaupunki osoitti Käpylästä tyhjän tontin. Arkkitehti Jari Häkkänen Eriksson Arkkitehdeistä suunnitteli toimitalon, johon Afasiakeskus siirtyi Vuosaaresta. Toiminta alkoi elokuussa 1998 osoitteessa Vipusentie 3, 00610 Helsinki.

Afasiasäätiön ensimmäinen puheenjohtaja, neurologi, ylilääkäri, LKT, dos. Arto Nuutila vastasi vuosina 1985-1998 palvelukeskuksen perustamisprojektista, jossa aluksi etsittiin kiinteistöjä ja lopuksi otettiin Afasiakeskuksen uudisrakennus käyttöön elokuussa 1998.Afasiasäätiö – Afasistiftelsen sr, Y-tunnus 0707839-6Toimintamuodot: Säätiö vastaa aivohalvaukseen sairastuneiden palvelukeskuksesta, jossa tehdään aivohalvaussairauksien tutkimustyöt, kehitetään kuntoutusmenetelmiä ja tiedotustoiminnan avulla lisätään ymmärtämystä ja tietämystä aivohalvauksesta ja afasiasta, Säätiö rakentaa ja ylläpitää erityisasuntoja aivohalvaukseen sairastuneille henkilöille.

Afasiasäätiön palvelut Oy, Y-tunnus 2152737-0Tarkoitus: Säätiön tarkoituksena on tukea pyrkimyksiä keskushermostoperäisiä kielellisisä häiriöitä potevien henkilöiden hoidon parantamiseksi sekä näiden häiriöiden ennalta ehkäisemiseksi.

Toimiala: yhtiön toimialana on neurologisten sairauksien hoito- ja kuntoutustoiminta, asumispalvelut sekä sosiaalinen tukitoiminta. Yhtiö noudattaa toiminnassaan hyväksyttäjä hoitomenetelmiä, seuraa sosiaali- ja terveydenhoidon kehitystä sekä noudattaa Suomen Afasiasäätiön periaatteita. Yhtiön toiminnan tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen osakkeenomistajille. Yhtiö voi omistaa kiinteistöjä ja osakkeita.

Uudenmaan AVH-Yhdistys r.y.Vuonna 1971 perustettu Helsingin afasiayhdistys on nykyisin nimeltään Uudenmaan AVH-yhdistys ry. Se on toiminut vuodesta 2020 alkaen Aivoliiton yhteydessä. https://uudenmaanavh.aivoliitto.fi/

Afasiakeskus, Vipusentie 3, 00610 HelsinkiAfasiasäätiö omistaa Afasiakeskuksen kiinteistön, jonka 2. kerroksessa on vammaisten palveluasumista 15 asukkaalle. Päivätoimintaan 1.- ja pohjakerroksessa osallistuu arkipäivisin keskimäärin 20 asiakasta. Vuodesta 2008 alkaen Afasiasäätiön palvelut Oy on vastannut palveluasumisesta (Villa Afasia). Afasiasäätiö omistaa ja ylläpitää Afasiakeskus-kiinteistön sekä omistaa Afasiasäätiön palvelut Oy:n koko osakekannan ja hoitaa yhtiön taloushallinnon.


Takaisin ylös